shadow_left
Logo
Shadow_R

Език-Language

Who is here?

Log in


Lost Password?
No account yet? Register
 
 

Polls

Да бъде ли мандатна длъжността на училищния директор?
 
 
Конференция в Гданск PDF Print E-mail
Written by Admin   
Tuesday, 28 May 2013
 Пример

Синдикат "Образование" участва в Образователна платформа на "EZA" .

Синдикат „Образование“ участва в международна конференция „Бъдещето и перспективите за социалния диалог в европейското образование“.

Форумът беше организиран от Фондация „EZA със съдействието на култовия полски синдикат „Солидарност“ в град Гданск – Полша. В образователната платформа присъстваха  експерти от Полския „Солидарност“, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ от България, MOSZ – Унгария, CNV Onderwijs – Холандия, GÖD – Австрия и Литва.

На конференцията се обсъдиха важни акценти в работата на европейските синдикати и бъдещето на социалния диалог.

Полският синдикат сподели, че общинския социален диалог е добър и резултатен. При наемане на работа на нови учители, решаваща роля има „Солидарност“, който участва в комисиите за избор на учители. Всички важни за системата решения се вземат в присъствие и след консултация със синдиката.

Общините в Полша са загрижени да не се затварят повече училища и затова финансират издръжката и много дейности в училищата. Но общините приватизират много училища и ги превръщат в частни. Частните училища получават същите средства, както и общинските, но учителите в частните училища поучават двойно по високи заплати.

Министерството иска да направи задължително влизане на шестгодишните в първи клас. Сега е задължителна подготовката 5 и 6 годишните преди училище. Полските училища използват широко новите технологии и учителите са мотивирани за това. Директорите в Полша са длъжни да бъдат с много добри мениджърски способности, освен това трябва осигуряват добър социален диалог със синдикатите, с родителите и обществените организации. Полските директори имат задължително предкариерно развитие, като преди да се явят на конкурс преминават през комисия от учители и синдиката, които преценяват дали кандидата има капацитета за тази длъжност. Комисията, която назначава директори е широкоспектърна и се състои от трима представители от общината, по един от единия или двата учителски синдиката и един родител.

Директорът се назначава за мандат от четири години, а заплатата на директорът е в съотношение 1.2 спрямо учителя. Поради тази причина в Полша няма много кандидати за тази длъжност.

Отношенията между различните нива от образователната система /учител – директор – министерство/ са традиционно добри и не се чувства напрежение между тях.

От "EZA" споделиха: "В Полша официално за образование се отделят 5.5%, но реално истинските размери са 2.5%. И Полша има криза на духовните ценности, има дефицит на добро отношение на обществото към учителя и дори и да е много лесно да се намерят пари за образование, то политиците не го искат и не го правят".

Един от добрите резултати на социалния диалог е наличие на една методична година за релаксиране, възстановяване и квалифициране на учителя. Това е договорено от 1981 г. и всеки учител, работил поне 7 години може да вземе до 1 година отпуск. Това учителят може да направи до три пъти в своята кариера. Заплащането на заместника се осъществява от училищния бюджет.

В Холандия учителите имат подобна форма за възстановяване, но парите се спестяват и натрупват от самите учители.

В Австрия има метод, който спестява време и това време не им се плаща, а се натрупва и може да се ползва по желание от  учителите. Обикновено се ползва преди пенсия.

Тези методи са много ефективни в борбата срещу стреса.

Синдикат „Образование“ представи презентация на тема „Ролята и значението на образованието - диагноза на сегашното състояние и определяне на задачите за синдикатите“.

Образователният форум се проведе в паметната зала в която преди 32 години се е подписало споразумението за учредяване на Култовия Синдикат „Солидарност“ – Първият синдикат в бившите социалистически републики. Залата, в която се е подписал договорът „уклав“ на „Солидарност“ сега е купена от  Синдиката и е превърната в музей. В тази паметна зала и сега се провеждат синдикални мероприятия и наред с това участниците могат да видят фотоси от историята на легендарния синдикат, да се пипнат пишещите машини и ръчните печатници,  да се усети духа на световно известния синдикат. В залата – музей се съхраняват много от знамената, ползвани през годините, атрибутите от протестите и  многобройните рекламни материали.

Музеят на „Солидарност“ се намира в бившата „Сточная Гданск“ – огромен завод за строителство и ремонт на кораби през 70 и 80 години на 20 век. В този музей често идват ученици с класните си ръководители, за да се докоснат до историята на страната и синдикализма.

На входа на „Сточная Гданск“ е построен голям триелементов обелиск, който символизира трите опита да се създаде синдикат в годините на студената война – 1956, 1970 и 1981г. Край обелиска има многобройни паметни плочи на разстреляните за синдикална дейност работници.

 

 

 

 

 

 Мото на "Солидарност" - "Ще намерим пътя към победата!".

 
Пример

 

Пример

 "Сточная Гданск", където са се развили събитията през 1981г.

 Три елемантния обелиск, символизиращ трите паметни години на опити за създаване на синдикат - 1956, 1970 и 1981г.

 
Пример
 
Пример
 
Пример
 
Пример

 Паметни плочи на героите, дали живота си за създаването на синдиката.

Символът на работника с вдигнати ръце, скъсал оковите и до днес окриля милионите синдикалисти.

 Залата, купена от "Солидарност" днес  е музей на синдикализма.

През 1981г. десетки хиляди са чакали отвън подписа на Лех Валенса на "Уклав" с полското правителство за създаване на "Солидарност".

 Пример
 Пример

 Ръчната печатница на синдикалистите.

 Пример Пример
 
Пример
 
Пример

 Многобройните рекламни материали сега и матриците за значки от 80 - те години.

 

Пример
 Пример Пример
 Пример

 Многобройните фотуси ни напомнят за историята и ни убеждават, че никога не трябва да има тоталитарни държави.

 Полските ученици и туристите са чести гости на залата - музей на "Солидарност".

 

Пример
  
  
  
  
  
 
< Prev   Next >